Ubuntu Nedir?

Ubuntu Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Açık kaynaklı olduğu için üzerinde geliştirme ve oynama yapılabilir. Herhangi bir bilgisayarda yapılan geliştirme ubuntu kullanan tüm bilgisayarı etkiler. Ubuntu, kullanıcı odaklı olduğu için gönüllü geliştiriciler tarafından geliştirme işlemi yapılmaktadır. Böylece Canonical Ltd.’nin üzerinde ki yük bir nevi azalmış oluyor. Canonical şirketi yazılımı tamamen ücretsiz olarak kullanıcılarına sunuyor. Gelir elde etme kısmı ise kurumsal olarak yazılım desteği talebinde bulunan şirketlerden sağlanıyor.

Ubuntu sisteminin kodlarını değiştirip yayınlayabilirsiniz. Bu konuda özgürsünüz sistem genel kamu lisansı ile güvence altındadır. Yazılım kamuya mal olmuştur.


Ubuntu sadece kişisel kullanım için değil aynı zamanda sunucu taraflı da kullanılabilmektedir. Yaygın bir Linux dağıtımı olması sebebiyle Linux’a başlangıç için en uygun alternatif diyebiliriz. Hatta Teknovi sunucusunda Ubuntu işletim sistemibulunmaktadır. Teknovi, Ubuntu 14.04 LTS işletim sistemini kullanan bir sunucuda barınmaktadır.
Ubuntu genel manada sistem olarak kendini insanlara açmış ve kişisel olarak özelleştirme imkanı sunan bir yazılımdır. Bu manada açık kaynaklı olarak kullanılan en yaygın sistem olduğunu söyleyebiliriz diye düşünüyorum.

Yorumlar

  1. ubuntu kullanıcısıyım. özellikle yazılım geliştirme konusunda verdiği yardımcı yazılm desteği oldukça iyi. her dilde forumları ile dünya üzerinde en fazla kullanılan linux sürümlerinden. düşük konfigürasyonlu sisitemlerde de stabil çalışıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder