Temel Ağ Komutları ve Programları

Linux işletim sistemlerinde kullanılan önemli ağ komutlarından bazıları şunlardır;

  • Telnet
  • Ftp
  • Nslookup
  • Whois
  • Netstat
  • Arp
  •  Ping
  • Traceroute



  • TELNET

IRC’deki ve web sitenizdeki dosyalarınızın saklandığı ve onlara  ile ulaşmanızı sağlayan bir ara birimdir. , Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Bağlanılan makineye girebilmek (login) için orada bir kullanıcı isminizin (user name) ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir  erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kütüphane ve herkese açık  bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza çıkar

  • FTP (File Transfer Protocol)

FTP (Dosya Aktarım Protokolü) internete bağlı bir bilgisayardan diğerine (her iki yönde de) dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolü ve bu işi yapan uygulama programlarına verilen genel isimdir. İlk geliştirilen internet protokollerinden birisidir. FTP protokolü ile bir bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimli bağlantı kurulur ve bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma ve gönderme işlemleri yapılır.

FTP kullanarak dosya transferi gerçekleştirebilmek için şu bilgi ve programlara ihtiyaç vardır:
     
       Bağlanmak istenen bilgisayarın internet adresi 
       Bağlanmak istenen bilgisayarda dosyalarına ulaşılacak hesapla ilgili kullanıcı adı ve şifresi 
       İnternet erişimi olan, üzerinde FTP yazılımı bulunan (FTP hizmeti veren) bir bilgisayar 
       Bağlanmak istenen bilgisayarda, FTP protokol komutlarını yorumlayacak çalışır durumda bir FTP istemcisi
  • Nslookup Komutları

Nslookup komutları DNS serverlarda sınama ve sorun giderme için kullanılan bir komut satırı yönetimsel aracıdır. Nslookup komutları ile dns serverımızdaki  kayıtları sorgulayabiliriz veya herhangi bir DNS serverı DNS server olarak göstererek istenilen sorguları gerçekleştirebiliriz.
Nslookup komutu ile herhangi bir sorgu yapmak istiyorsak öncelikle komut satırına İPCONFİG  /ALL’komutunu yazarak enter tuşuna bastığımızda en az bir DNS server olmalıdır.
Nslookup komutları ile DNS serverda kayıtlı olan zone lar , başka domain lerde bulunan (örneğin ; Google.com , ozengen.com vb.) DNS server bilgileri sağlanabilir
Nslookup komutları aşağıdaki gibidir ;
  • Komut satırında NSLOOKUP komutunu çalıştırdğımızda default DNS serverımız ile ilgili bilgileri görürüz.
  • DNS serverda sorgu yapabilmek için ise aşağıdaki komutlar işimize yarar ;
NSLOOKUP komutunu çalıştırdıktan sonra DNS serverda ;
  • NS (name server) ,
  • SOA (start of authority) ,
  • A ,
  • CNAME sorguları gerçekleştirebiliriz.

  • WHOİS Komutu
Whois komutu bir IP adresinin hangi ağa dahil olduğunu ve o ağdan sorumlu kişilerin e-posta adresleri, posta adresleri, telefonları gibi bilgileri gösteren bir komuttur. Temelde bir IP bloğu alındığı taktirde, bloğu satın alan le ilgili bilgiler alınır ve bu bilgiler, whois sunucularında tutulurlar. Whois komutu ile bu sunucularında tutululurlar. Whois komutu ile bu sunucular sorgulanır.
Komutun temel kullanımı aşağıdaki gibidir:
whois IP_adresi[@whois_sunucusu]

Whois sunucuları genelde IP adresi dağıtmaya hakkı bulunan kuruluşlarda bulunur. Her sunucu belli bölgeler için geçerli bölgeler için geçerli bilgileri tutmaktadır. Bu sebepten dolayı er sunucudan cevap alınamayabilmektedir.
  • NETSTAT KOMUTLARI
Netstat (network statistics) komut satırından ağ bağlantılarını kontrol etmeye yarayan yardımcı bir programdır. Gelen ve giden bağlantılarla birlikte rotalama tablolarını da görmemizi sağlar. Ağ kartlarına ait istatistiklerle beraber sisteminizdeki açık Portları kontrol etmenize yardımcı olur.

Aşağıda, netstat komutuna ait 20 farklı örnek gösterilmiştir. netstat -h komutuyla yardım dokümanını görüntüleyebilirsiniz. CentOS vb. dağıtımlarda net-tools paketi kullanım dışı bırakıldığından netstat programını bulamayabilirsiniz. netstat yerine ss komutunu da kullanabilirsiniz.

  • ARP (Adres Çözümleme Protokolü)

Yerel ağlarda kullanılan en yaygın arayüz Ethernettir. Ethernet arayüzüne sahip olan ağ kartları ile yerel ağlara kolayca bağlanılmaktadır. Bu arayüzler birbirlerine paket göndermek için kendilerine üretim aşamasında verilmiş 48 bit lik fiziksel adresleri (mac adresi) kullanırlar. TCP/IP protokolü ise veri gönderip almak için 32 bit lik IP adreslerini kullanır. Yerel ağda haberleşmek için veri alış-verişi yapılacak cihazın fiziksel adresi bilinmelidir. Bu işlem için kullanılan protokole, yani IP si bilinen cihazın fiziksel adresinin öğrenilmesi protokolüne Adres Çözümleme Protokolü (Address Resolution Protocol) denir.
Fiziksel Adresler (Mac Adresleri)

Yerel ağlarda kullanılmak için üretilmiş cihazlara (Ethernet, Token Ring, Lan) üretim aşamasında benzersiz bir adres verilir. Bu adres 48 bitten oluşur ve cihazın salt okunur belleğine yazılmıştır. Bu adresler 16'lık tabanda olup toplam 12 haneden oluşur (Örnek, 00-15-60-4F-E1-D8), IEEE tarafından belirlenen kurallara göre ilk 6 hane üreticinin kimliğini belirtir ve aynı üreticinin bütün cihazlarında aynıdır. Son 6 hane ise cihazın benzersiz adresini belirler.

  • Ping komutları

 Packet internet network groper teriminin kısaltmasıdır.Ping komutu, erişmeye çalıştığınız bir bilgisayarın ağda olduğunu teşhis etmek için kullanılabilir. Ping komutunun çalışma mantığı, ağdaki belirli bir arabirime Internet Control Message Protocol ( ICMP) aracılığıyla istek göndererek yanıt almaya çalışmaktır. Bağlantıyı test etmek ve yanıt süresini belirlemek için sorun gidermek için Ping kullanılabilir.

  • Traceroute Komutları
Bu flood’da ping ve traceroute’un çalışmasını sağlayan ICMP protokolünü ve traceroute’ta kullanılan muhteşem sistem hack’ini anlatacağım.
ICMP (Internet Control Message Protocol), ağ cihazları tarafından kullanılan ve bu cihazların işlevlerini yerine getirirken karşılaştıkları hataları ve operasyonel bilgileri birbirleri ile paylaşabilmelerine yarayan IP katmanının üstünde yer alan bir protokoldür.
traceroute (Windows'ta tracert) komutu bir sunucuya ulaşırken gönderdiğimiz paketlerin geçtiği ağ elemanlarını ve her bir ağ elemanında ne kadar süre harcadığını görmemizi sağlar. traceroute'un çalışma prensibi ise aslında birazdan göreceğimiz bir sistem hack'ine dayanır

Yorumlar

Yorum Gönder