X-Window Nedir?


Unix ve Linux türevi işletim sistemlerinde grafik ara yüz altyapısı X pencere sistemi olarak adlandırılır. Mevcut sürüm X11 olduğundan bu isimle de adlandırılır.

X projesi MIT ( Massachuetts Instute of Technology)'de görevli Jim gettys ve Bob Scheifler'in Athena projesi ile birlikte gelişti. Eylül 1987 yılında X11 sürümü Linux grafik kullanıcı ara yüzü olarak kuruldu.

X Window altında, çalışma pencereleri açmak bunları küçültüp büyütmek, görünümlerini yönetmek için geliştirilen yazılımlar pencere yönetici olarak adlandırılır. Standart X altında görsel özellikler oldukça basittir. Pencere yöneticileri görsel özellikleri diledikleri gibi kişiselleştirebilir.

Linux sistemlerde önde gelen pencere yöneticilerden Blackbox, Sawfish, Metacity, IceWM vb. sayabiliriz.

Masaüstü ortamı ise pencere yöneticisi altındaki çeşitli simgeler, pencereler, klasörler ve çeşitli araçlardan oluşur. Linux sistemlerde en önemli masaüstü yöneticileri KDE ve Gnome'dur. Pardus 2011 ile birlikte KDE 4.5.5 masaüstü ortamı gelmektedir.



2.1.1. KDE Masaüstü Ortamı

KDE;(K Desktop Environment) GNU/Linux ve diğer Unix masaüstleri için bir grafiksel ortamdır. Kullanıcı dostu programıyla, GNU/Linux'u üretken bir işletim sistemine dönüştürülür.

KDE  günümüzde KOffice, KDevelop, Amorok, K3b , Plasma gibi pek çok özgün yazılım bileşenini birleştiren bir şemsiye proje niteliği taşımaktadır. KDE kullanıcılara şunları sağlar;

  • Linux üstünde kullanımı en kolay grafiksel programları geliştirmek, 
  • Ayarların hiçbirini saklamadan da çalışır durumda kalmak,
  • E-posta listesi ve KDE Hata Takip sistemi aracılığıyla gelen tüm destek ve geri bildirimleri almak,
  • Kullanıcılara tüm masaüstü ihtiyaçlarına cevap verir.
KDE ile ilgili ayarlar Pardus Yapılandırma Merkezi(TASMA)' dan yapılabilir.

2.2. Sisteme Giriş
 Bilgisayarınızda Pardus'u kurduktan sonra oturum açma ekranı ile karşılaşıyoruz. Kurulum esnasında oluşturduğumuz kullanıcı adı ve parola ile oturum açıyoruz.

Linux sistemleri çok kullanıcılı işletim sistemlerindendir, bu aynı sistem üzerinde birden çok kullanıcının oturum hesapları oluşturabilmenize imkan tanır. Sisteme kullanıcıları farklı düzeyde izin ve haklara sahip olarak ekleyebilme özelliği, sistem güvenliğinize daha iyi hakim olmanızı sağlar.

2.3 Temel Masaüstü Ayarları 

Pardus'da kurulumdan sonra masaüstü ortamına ilk girdiğinizde temel yapılandırma ve masaüstü kişiselleştirmenizi sağlamak için Kaptan ayar sihirbazı karşılar.
Kaptan ilk olarak size "Fare" ayarlarını sunar. Burada fare için iki ayar bulunmaktadır. İlki çift tık ya da ek tık ayarıdır. Ön tanımlı olarak çift tık gelir ama isterseniz tek tık da kullanabilirsiniz. İkinci ayar ise solaklar içindir. Fare kullanımını sol ele göre ayarlarlar.
Sıra geldi "Temalara". Temalarda belli şablonlarda Pardus'unuzun görünüşünü özelleştirebilirsiniz. Elbette bu standartlarda zorunda değilsiniz, sonradan istediğiniz gibi detaylı yapılandırabiliyorsunuz.





Yorumlar